SeuraJulkaistu: 19.08.2021 00.00

Salibandyn pelaajapolkuToiminta starttaa Perhesählystä, johon voi tulla mukaan yleensä sinä vuonna kun täyttää 4 vuotta. Perhesählyssä salibandy on keskiössä mutta yleisliikunnallisten taitojen oppiminen on tärkeässä osassa! Perhesählyssä liikutaan kerta viikkoon esim. oman vanhemman, isoveljen, isovanhemman tai vaikka kummin kanssa! Kannustetaan lapsia kokeilemaan ja innostumaan - opitaan se, että sähly on kivaa! Seura vastaa pääosin valmennustyöstä.

Toiminta jatkuu Nappulasäbässä, johon voi tulla mukaan yleensä sinä vuonna kun täytetään kuusi vuotta. Nappulasäbässä harjoitellaan pelaamista ja sen alkeita - yli puolet treeneistä koostuu aina pienpeleistä 2v2, 3v3 tai 4v4 pikkukaukalossa. Nappulasäbässä pelaajat jaetaan iän/pelikokemuksen mukaan kolmeen eri joukkueeseen ja joukkueet treenaavat kerta viikkoon Kulttuurikeskuskessa. Turnauksia (2 peliä per turnaus) kertyy kauden aikana 4-8 kappaletta, turnaukset pelataan Keski-Suomen alueella. Valmennustyöstä vastaa pääasiassa lukioikäiset nuoret ja aktiiviset vanhemmat, seura toimii mentorina valmennuksessa.

Toiminta jatkuu Nappulasäbän jälkeen oman joukkueen mukana, puhutaan joukkuetoiminnasta. Joukkueessa pelaa n. 25 pelaajaa ja treenit ovat kaksi kerta viikossa Kulttuurikeskuksessa ja/tai Monitoimitalon salissa. Joukkueella on omat itsenäiset valmentajat, joita koulutetaan seuran ja lajiliittojen kautta - koulutukset ovat aina valmentajille maksuttomia! Turnauksia joukkueille kertyy n. kahdeksan (2 peliä per turnaus) ja tähän päälle joukkueet yleensä osallistuvat muihin turnauksiin joko Keski-Suomen alueella, tai hieman kauempanakin. Osa on käynyt pelaamassa aina Tallinnassa asti! Joukkueet toimivat seuran alaisuudessa itsenäisesti, kuitenkin seuran ohjesääntöjä noudattaen ja yhteisiin kokouksiin osallistuen. Talkoohenki korostuu joukkuetoiminnassa, pelaajat ja valmentajat eivät muodosta joukkuetta vaan joukkueen muodostavat kaikki mukana olevat perheet - yhdessä tekeminen on tärkeää niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Kun joukkuetoiminassa on edetty P13/P14-ikäluokkiin, joka yleensä vastaa koulutaipaleella kuudetta ja seitsemättä vuosiluokkaa tarjoamme motivoituneille, urheilullisille ja lajitaitaville pelaajille mahdollisuutta lisäharjoitteluun Akatemiajoukkueessa. Akatemiajoukkue on O2-Jyväskylän ja Muuramen Yrityksen salibandyjunioreille suunniteltua toimintaa, joka ei korvaa oman joukkueen harjoituksia vaan tuo lähemmäksi kahta seuraa, samalla tarjoten lajiin kiintyneille mahdollisuutta harjoitella lisää ja tavoitteellisemmin. Mukaan voidaan myös kutsua muita alueen lähiseuroja. Akatemiajoukkueen lempinimenä on M2, joka harjoittelee kerta viikkoon Keljonkankaalla (kaudella 2019-2020 perjantaisin klo 18:30) - pelaten samalla muutamia harjoitusotteluita alueen muita seuroja vastaan. Molemmista seuroista (O2JKL ja MuurY) tulee toimintaan toimihenkilöitä kuten valmentajia, joukkueenjohtajia yms. eli myös taustoja tutustutetaan toisiin. Akatemiatoiminnassa voi olla mukana yleensä 1-2 kauden ajan.

P15-ikäluokassa eli yleensä se vaihde kun startataan kahdeksatta vuosiluokkaa astuu mukaan Muuramen Yrityksen ja O2-Jyväskylän yhteistoimintajoukkueet. Siinä missä Akatemiajoukkueet ovat enemmän epävirallisia, ovat yhteistoimintajoukkueet Salibandyliiton hyväksymiä virallisia yhteisjoukkueita. Nämä joukkueet osallistuvat kesän päätteeksi valtakunnallisiin SM-karsintoihin ja joukkueet tähtäävät tavoitteelliseen ja kilpaurheilulliseen salibandytoimintaan. Yhteistoimintajoukkueisiin pidetään try out-jaksot joka kevät (huhti-toukokuu, 2-4 vkoa), joista valitaan pelaajat alueen edustusjoukkueeseen (O2JKL/MuurY). Try out tilanteet ovat joka vuosi jännittävä ja varmasti hieman stressaavakin tapahtuma, jossa kartoitetaan pelaajien sen hetkistä sitoutumistasoa salibandytoimintaan.

Kriteereinä edustusjoukkueeseen pääsemiseksi ovat seuraavat tekijät ("tärkeysjärjestyksessä"):

 1. Motivaatio
  - pelaaja on useasti läsnä harjoituksissa, on omatoiminen, innokas ja noudattaa valmentajien antamia ohjeita.
  esim. jos käynnissä on syöttöharjoitus, lapsi yrittää parhaansa ja keskittyy harjoituksiin eikä esim. valmentajan tarvitse häntä jatkuvasti huomauttaa harjoitukseen keskittymisestä tai teemassa pysymisestä.
 2. Yleinen urheilullisuus
  - pelaaja on pukeutunut asianmukaisesti harjoittelua varten, muistaa aina tarvittavat varustukset mukaan. Yleiseksi urheilullisuudeksi katsotaan myös terveet elämäntavat, johon liittyy runsas arkiliikunta, ravinto (ei energiajuomien ja karkkien kanssa treeneihin!) sekä yleinen liikunnallinen taitavuus. Hyvä yleinen liikunnallisuus on rinnastettu tutkitustikin vähäiseen vammautusriskiin -> lapsi/nuori kestää harjoittelua! Muut harrastetut lajit, esim. paini lisää yleistä urheilullisuutta -> seura tukee monipuolista harrastamista.
 3. Lajitaidot
  - pelaaja harjoituttaa lajitaitojaan omalla ajalla joka näkyy yhteisissä harjoituksissa. Pelkät lajitaidot eivät saa olla syy tasoryhmään pääsyyn, sillä lajitaitojen osaamiseen ja oppimiseen vaikuttaa hyvin usein myös pelaajan biologinen ikä ja se, milloin hänen henkilökohtainen kasvupyrähdyksensä tapahtuu.

Mikäli pelaaja ei halua tähdätä edustusjoukkuetoimintaan vaan haluaa kilpailla ilman tavoitteita, voi hän jatkaa Yrityksessä salibandyn harrastamista esim. vuotta nuoremissa junioreissa tai mikäli riittävästi saman ikäisiä Muuramessa jatkaa, jatkuu heidän joukkuetoimintansa edelliskausien tapaan. Sinä vuonna kun pelaaja täyttää 16 vuotta, tarjotaan mahdollisuutta pelata myös seuran edustusjoukkueessa, joka pelaa alueellisia divareita esim. kaudella 2021-2022 miesten joukkue pelaa 4-divaria ja naisten joukkue 3-divaria.

Kausi, jolloin pelaaja siirtyy pelaamaan tavoitteellisesti P18-junioreihin (kyseessä se vuosi kun peruskoulu päättyy/ensimmäinen jatko-opintovuosi päättyy) on seurana O2-Jyväskylä. Yhteisjoukkuetoiminta päättyy ja edustusoikeus siirtyy O2-Jyväskylään tai muuhun alueen seuraan. Sekä naisissa, että miehissä salibandyä pelataan Keski-Suomessa pääsarjatasolla, niin naisten kuin miesten liigassa kuin miesten divarissakin.

Alla kuvia yhteisjoukkueista kausilta 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021... Lisää on tulossa!